Nyheder
FØR  
UNDER   EFTER VOKSEN   TVILLINGEFAMILIEN   IDENTITETSDANNELSE  
KRITISKE LIVSSITUATIONER
  FORSKNING  HVEM ER VI  LINKS 
DINE ERFARINGER
  PANEL   FORSIDEN
 

tilbage til forsiden

18. november 2005

En skotsk undersøgelse offentliggjort i British Medical Journal  påviser, at tvillinger har en mærkbar lavere intelligenskvotient i barndommen end enkeltfødte i samme familie, og afviser, at det har noget at gøre med sociale og økonomiske forhold.
Læs hele undersøgelsen på engelsk her  
Læs en kort udgave nederst på denne side.

Tvillinger.com har i den anledning bedt Kirsten Kyvik fra Det Danske Tvillingeregister om en vurdering af de skotske resultater, og hun siger:

- Vi har ikke data, der bakker den skotske undersøgelse op. Tværtimod har vi nyere danske data, der siger, at tvillinger klarer sig lige så godt som enkeltfødte.

- Den kohorte [den gruppe, der er målt på. red.anm. ]som den skotske undersøgelse nævner, arbejder med børn født 1950-1956.
Dengang var fødselsforholdene anderledes end de er i dag, og det er svært at sammenligne.
I dag er obstetrikken og gynækologien helt anderledes: Man opdager tvillinger meget tidligt og følger dem intenst under såvel graviditet som fødsel. Man har ikke hjemmefødsler med tvillinger og har langt større sikkerhedsforanstaltninger, der gør, at man sikrere kommer igennem graviditet og fødsel med sundere børn til følge.

- Endelig har den skotske undersøgelse ikke taget højde for, at tvillinger beviseligt har en langsommere sprogudvikling, og at dette kan have indflydelse på undersøgelsen.

Kirsten Kyvik henviser endvidere til de resultater, som tvillingeregisteret har fremlagt for ganske nylig om tvillingers sundhedstilstand sammenlignet med enkeltfødte:

Læs desuden Det danske Tvillingeregisters yderligere kommentar nederst

tilbage til forsiden

Engelsk sammendrag:
PAPERS
The cognitive cost of being a twin: evidence from comparisons within families in the Aberdeen children of the 1950s cohort study
Georgina A Ronalds 1, Bianca L De Stavola 1, David A Leon 1*

1 Department of Epidemiology and Population Health, London School of Hygiene and Tropical Medicine, London WC1E 7HT

* Correspondence to: david.leon@lshtm.ac.uk.

Objectives To determine whether twins have lower IQ scores in childhood than singletons in the same family and, if so, whether differences in fetal growth explain this deficit.

Design Cohort study.

Setting Scotland.

Participants 9832 singletons and 236 twins born in Aberdeen between 1950 and 1956.

Results At age 7, the mean IQ score of twins was 5.3 points lower (95% confidence interval 1.5 to 9.1) and at age 9, 6.0 points lower (1.7 to 10.2) than that of singletons in the same family. Adjustment for sex, mother's age, and number of older siblings had little effect on these differences. Further adjustment for birth weight and gestational age attenuated the IQ difference between twins and singletons: the difference in mean IQ was 2.6 points (-1.5 to 6.7) at age 7 and 4.1 points (-0.5 to 8.8) at age 9.

Conclusions Twins have substantially lower IQ in childhood than singletons in the same family. This effect cannot be explained by confounding due to socioeconomic, maternal, or other family characteristics, or by recruitment bias. The reduced prenatal growth and shorter gestations of twins may explain an important part of their lower IQ in childhood.
-------

Det danske tvillingeregisters officielle udtale i denne anledning:

Tvillingers IQ

 Fredag den 18. november udkom der en artikel i British Medical Journal, der viste at skotske tvillinger født i begyndelsen af 1950erne i gennemsnit havde lavere IQ som 7 og 9 årige. Konklusionen var at tvillinger trods fremskridt i behandling af tvillingraviditeter stadig havde det sværere end andre børn. I denne forbindelse blev Det Danske Tvillingregister kontaktet af TV-Avisen, men da indslaget ikke blev sendt ønsker vi herigennem at kommentere den pågældende publikation.

Artiklen bygger på undersøgelser af børn (tvillinger og enkeltfødte), født i Skotland i 1950’erne og undersøgt i perioden 1957 til 1962. Såvel de sociale omstændigheder, svangeromsorg og ikke mindst behandlingen af for tidligt fødte var slet ikke på det niveau som den har været i de sidste 25 år.

I Det Danske Tvillingregister har vi i de sidste 15 år indsamlet data om tvillingers uddannelse og skolegang, og der er ikke holdepunkter for at tvillinger født indenfor de sidste årtier klarer sig dårligere end andre børn.

Konklusionen må derfor blive, at vi kan ikke sammenligne tvillinger født for 50 år siden i Skotland med tvillinger der er født i Danmark i de sidste 25 år.

Kaare Christensen                          Kirsten Ohm Kyvik

Professor                                                   Lektor

DET DANSKE TVILLINGREGISTER