PUBERTET og TEENAGETVILLINGER

Personlig beretning om tvillinger på 15

Klip fra pubertetsafsnit i Anne Mari Torgersens bog
Tvillinger og forholdet imellem dem":


 

Personlig beretning om enæggede drenge på 15 år:
Puberteten kræver
dobbelt frigørelse

Men en selvstændig identitet kan godt gå hånd i hånd med et tæt tvillingeskab

© Fortalt af  Abelone Glahn.

Udviklingen kommer som regel i bølger. Først en lang periode, hvor der ikke rigtig sker noget, hvor man nærmest har fornemmelsen af, at tvillingerne tager tilløb, og så, pludselig, sker der en voldsom udvikling. Men næsten aldrig for dem begge samtidig. Næsten altid er den ene et par måneder før den anden.
Således også i denne tid, hvor vi kan mærke, at vores to enæggede drenge er ved at gøre klar til for alvor at frigøre sig og modne i puberteten.
De har netop rundet de 16 år. Blandt de allerhøjeste i klassen, størrelse 46 i sko, dun på hagen og stemmer der bliver dybere og dybere. Som min mor sagde engang; ”rigtige lemmedaskere, der vælter små sofaborde bare de svinger med armene”.

Søger forskellighed
Det er to enæggede, der har haft et temmelig parallelt liv, og haft rigtig meget ud af at følges. Nu er det tid at gå hver sin vej. Og jeg har en fornemmelse af, at det foregår lige efter bogen:
Frigørelsen for tvillinger kommer ofte senere, siger forskerne, og indebærer både en frigørelse fra hinanden og en frigørelse fra forældrene. Vi har for eksempel været ret vante til, at drengene har kunnet enes og næsten ordløst har løst deres konflikter. De skændes ikke særlig meget til daglig, men pludselig kommer der et udfald af en voldsomhed, som vi ikke har set tidligere. Stemmerne kommer helt op at svinge, så vi nærmest kommer løbende fra alle sider af huset for at se, hvem der er ved at slå hvem ihjel. Og få sekunder efter er det hele overstået. Det tager nærmest længere tid at få os voksne, og storesøsteren, ned igen, end det tager for drengene at gå videre, som om intet var hændt.
Frigørelsen fra hinanden ses også i valg af fritidssysler og venner. Hvor vi stort set altid har haft de samme kammerater rendende uden at vide, om det var ”den enes eller ”den andens”, er der nu sket en udvikling, som i øjeblikket betyder, at der søges nye, ikke-fælles venner.
Drengene er for eksempel begyndt at gå til spejder, men har valgt hver deres trop. Begge drenge går til musikundervisning, men spiller ikke længere det samme instrument. Begge drenge er på MSN, men de har valgt forskellige onlinefora at agere i.
Og så er der påklædning og udseende. De har på en måde fordelt rollerne imellem sig. Den ene er den mere modebevidste, den anden den mere drengede. Men klippes forskelligt, dét er et must nu!

Åbner sig for andre
Det helt store spring er sket i omgangen med andre mennesker. Omsider har de forstået, at hvis de ikke begynder at snakke frivilligt med andre, men bliver ved med at isolere sig sammen og fortsat vælger at læse tegneserier, når de er ude hos folk i stedet for at samtale, så vil de ikke få nye venner eller komme til at opleve andet, end hvad der foregår hjemme og i relativt beskyttede omgangskredse.
Vi har længe tordnet dette overfor dem: Hvis I ikke begynder at være sammen med nogle andre, opsøge folk, så ender I med kun at have hinanden, og hvordan vil I få en kæreste, hvis I ikke ved, hvordan I skal snakke med dem?
Særligt erkendelsen af, at de i forvejen er lidt outsidere, fordi de er tvillinger, har gjort, at de nu nærmest fra den ene dag til den anden selv tager initiativ til at komme ud af den isolation. Hvor vi før har oplevet, at drengene kunne sætte sig på en stol så snart vi kom til et selskab eller et arrangement, hvor der faktisk var rig lejlighed til at tale med andre, så sker det modsatte nu. Der går knap nogle minutter, så er de henne at indlede en samtale, og det er ikke kun med jævnaldrende. Det er med voksne, med jævnaldrende og med nogle der er yngre, alle aldersklasser. Der er ligesom gået sport i at konversere. Pludselig er der hul igennem til andre mennesker. Det er et stort spring.

Nu venter vi på frigørelsen fra os:
I forvejen har vi en to år ældre datter, og frigørelsen fra os har været langt voldsommere end den – foreløbig – er med drengene. Formentlig både fordi hun er en pige og ikke-tvilling. Piger er som regel længere fremme i udviklingen og bliver tidligere modne end drenge, og ikke-tvillinger har alene deres forældre at frigøre sig fra.
Hvor pigen har skullet markere sig meget tydeligt over for os, tage afstand, udfordre os, er vi slet ikke nået til dette endnu med drengene. Det må være det næste der kommer!


Anne Mari Torgersen
forfatter til "Tvillinger og forholdet imellem dem":


Børn som vokser op som tvillinger i samme hjem, samme kultur og lige betingelser, vil have meget mere ens erfaringer end andre børn. Men har de to i tilgift samme medfødte egenskaber og dermed langt hen ad vejen de samme interesser, samme udseende og møder samme forventninger, vil indholdet i ”hvem jeg er” blive endda mere ligt.

Man behøver ikke at blive mere afhængig af den anden, hvis man som enægget vokser op sammen:
Det har snarere at gøre med, hvor symbiotisk man lever.
Det at opleve stor nærhed, tryghed og tillid til hverandre behøver ikke at rokke ved ens identitet. Tværtimod kan det være sådan, at hvis man har sin egen udviklede identitet kan man føle større nærhed med den anden uden at føle sig udslettet.

Tveæggede tvillinger kan komme i puberteten i hver sin takt.
Men enæggede kommer det stort set samtidig. Og de vil få deres ønsker og interesser ændret omtrent samtidig. Det er andre grunde til, at enæggede tvillinger ofte vælger forskellige aktiviteter, når de kommer i puberteten. For det gør de. Selv om de i hele deres liv så langt har delt det meste og altid været sammen, kan vi se, at de søger fra hinanden. Det skyldes ikke forskellighed i modning. Det har heller ikke noget at gøre med en søgning efter egen identitet. De VIL være forskellige fra hinanden.

Tvillinger gør op både med forældre og med hinanden og med afhængigheden af hinanden i denne tid.
Det kan være ret heftigt for forældre og søskende, for det specielle er jo, at to kommer i samme opposition overfor forældrene samtidig. Det varierer dog i styrke og temperament.
Selv om tvillingerne kan skændes så det gnistrer, står de gerne sammen mod forældrene. Sammen bliver de mere en dobbelt så stærke, fordi de driver hinanden videre og bryder grænser som de ikke ville have brudt alene.
Denne evne til at vise mere end dobbelt styrke kan næsten knække forældrene, men den er samtidig i andre sammenhæng netop det, der giver tvillinger en enestående fordel.

Ofte får tvillingerne forskellige roller i dette spil. Næsten altid er det tydeligt, at den ene skændes mere med forældrene end den anden, og dét kan medføre, at tvillingerne får forskelligt forhold til forældrene.
Denne forskel findes både hos en og tveæggede par.
Igen er det vigtigt at minde om, at hvis tvillingerne hører til den rolige slags, sker der måske slet ikke nogen kampe med forældrene overhovedet.

Tvillingeskænderierne starter ofte allerede i 11-13 års alderen, hvor de ønsker at differentiere sig fra deres tvilling.

Torgerson mener, der er forskel på løsrivelsen hos en og tveæggede: Det er først og fremmest de enæggede tvillinger, der har levet i tæt samvær med deres medtvilling og har så ens et udseende, at de til stadighed bliver forvekslet. De får nu et ønske om at være forskellige og operere på egen hånd.
At tveæggede går hver deres veje, skyldes mere, at de er to forskellige personligheder og ar forskellige interesser.

Torgerson fremhæver seks typiske måder at forsøge at adskille sig fra sin enæggede tvilling.
1) at tage aktivt afstand fra sin medtvilling
2) at sørge for at se forskellig ud
3) at have forskel i vennekreds, interesser og miljø
4) at skændes mere med sin tvilling
5) at hænge sin tvilling ud
6) at klare sig forskelligt i skolen og vælge forskellig uddannelsesretning.


Om at tage afstand fra sin tvilling.
Det kan både være de hidtil mest dominerende, der tager initiativet og det kan være den, der ellers har været mest underdanig. Begrundelserne kan være forskellige, men det virker som om den ene tvilling bliver fravalgt.
Det kan føles meget sårende og uforståeligt for den anden , fordi de hidtil har delt alt. Den anden er måske ikke klar til adskillelse samtidig. Dette at blive efterladt , eller blive holdt ude, kan være specielt ubehageligt i disse sårbare år, når det at være sammen med jævnaldrende og sammenligne sig med dem er så vigtigt. Denne oplevelse kan også være der for tveæggede, men opleves stærkere hos enæggede. Det er kontrasten til det enhedsagtige og fælles, som gør at afvisningen kan opleves specielt vanskelig.
Om påklædning – enæggede ønsker også at se ud som alle andre, men samtidig ønsker d at være forskellige fra hinanden. Det kan være, at den ene tager teten her , og vælger tøj stil og hårtype, og så må den anden tage til takke med det, der er tilbage.

Om venner og omgangskreds.
Hvilken slags venner de har bestemmer gerne hvilke aktiviteter de går til, og dermed også hvilke færdigheder de udvikler få store konsekvenser for tvillingerne forhold indbyrdes.
Den der for eksempel holder fast i og udvikler en hidtil fælles aktivitet (for eksempel sportsgren) bliver dygtigere og inspireres måske til at gå videre med samme aktivitet, også som voksen. Den anden vil måske netop holde sig fra denne aktivitet, ikke undre når en pause har ført til en følelse af underlegenhed i forhold til den dygtigere tvilling.

Tilfældigheder kan afgøre disse valg.
I første omgang kan dette føre til, at den der som udgangspunkt følte sig som taber, i næste øjeblik får mere langsigtede fordele, for eksempel ved at have oparbejdet bedre karakterer i skolen, med hvad det kan føre ed sig.

De tvillinger, som ikke vælger forskellige aktiviteter og som fortsætter med at have de samme venner, udlever deres behov for at være forskellig i forstærket konkurrence med hinanden og rivaliserer om, hvem der skal være bedst og dygtigst. Især sker dette for tvillinger som er opslugt af en sport, men også på andre områder kan en sådan opblomstrende konkurrencementalitet føre til, at tvillingerne overgår hinanden og dermed presser sig til øgede præstationer ( sand brødrene og svømmepigerne)

I forhold til skænderier imellem tvillinger:
Frigørelse mellem barn og forældre fører til skænderier, og præcis på samme måde fører frigørelse fra en medtvilling til skænderier med tvillingen. Ofte påvirkes forældre og søskende mere end tvillingerne selv af disse skænderier. Afhængig af tvillingerne forgår disse skænderier mere eller minde voldsomt. Hensigten er ikke nødvendigvis at nogen skal vinde eller at skænderiet skal holde op. Tvillingerne kan samtidig hævde at de er hinandens bedstevenner.

Om at hænge sin tvilling ud
Det kan være at udhængningen er en slags markering og ufarliggørelse af forskelle mellem dem, som er mindre vigtige end de reelle.

Om at vælge forskellig skole etc.
Det kan igen være, at den, som er den dominerende på dette tidspunkt vælger sig en uddannelse, de begge ønsker, mens den anden må tage et sekundært valg. Det kan også bare være, at den ene får en enkelt karakter grad højere og dermed kommer ind på en ønsket uddannelse. Således kan denne livsfase være skæbnesvanger for den videre karriere og beskæftigelse og føre tvillinger med samme evner og kompetencer i helt forskellige retninger og løbebaner.

Og forældrene er ofte meget aktive i dette skolevalg og presser på for at tvillingerne skal benytte denne mulighed for at få en individuel udvikling.

Læs mere i Anne Mari Torgersens fremragende bog om en stor gruppe tvillinger, hun har fulgt gennem over 30 år.

Læs anmeldelsen her
Køb bogen her: