KOST OG KOLIK

Koliksymptomer kan udløses af frugtsyre og mælk
Frugtsyreteori
Immunisering
Tværfaglig forskning
Videnskabelig opbakning

"Altså, vi mennesker kan sende folk til Månen, og så ved I
ikke engang hvorfor spædbørn får kolik !!"  

”Jeg har selv stor lyst til at hjælpe folk der står i den helt kaotiske
situation hvor man er ved at hænge sig selv eller tænker på at
komme af med
barnet.”

To forældrereaktioner, der er indløbet på hjemmesiden www.kolik.dk, hvor det i løbet af det sidste år har været muligt at fortælle om sine erfaringer med kolikbørn.
Ikke læsning for sarte sjæle, fortæller sidens ophavskvinde, farmaceuten Abelone Christensen, der selv har tre børn, hvoraf de to fik kolik. Hjemmesiden oprettede hun for at undersøge sammenhængen mellem kost og kolik.

.

- Jeg havde selv fokuseret på indholdsstofferne i dét, jeg fornemmede fik mit barn til at skrige. Jeg lavede en negativliste for mig selv, og siden analyserede jeg simpelthen min ammemælk for at få bekræftet om disse indholdsstoffer gik over i mælken. Negativlisten virkede for mig, men jeg brugte aldrig resultaterne bredere.
Abelone Christensen, netop fyldt 40, er i dag ansat som sagsbehandler på jordforureningsområdet i Storstrøms Amt, og har en baggrund som kvalitetsansvarlig i to mindre medicinalvirksomheder og som laboratoriechef i miljø- og levnedsmiddelanalyser. Hun tilskriver selv sin analytiske farmaceuttankegang, at hun for et års tid siden for alvor gik i gang med at undersøge  sammenhængen mellem kost og kolik. 

Frugtsyreteori
Abelone havde en klar teori om, at det var frugtsyrer, barnet ikke kunne tåle, men det fortalte hun ikke til nogen ud over en sundhedsplejerske, som senere skulle blive hendes sparringspartner på projektet. Sundhedsplejersken havde selv anvendt en negativliste i sit arbejde med ammende mødre, og der var en stor overensstemmelse mellem Abelones køkkenbordsteorier og den trænede sundhedsplejerskes liste.
Ansporet af dette efterlyste Abelone nu på hjemmesiden www.kolik.dk  erfaringer fra andre mødre og fik i løbet af 10 måneder 5000 besøgende, hvoraf 150 sendte hende kommentarer.
- Undersøgelsen er ikke videnskabelig, for jeg har  bl.a. ikke udvalgt min målgruppe selv, men den har givet et utrolig godt retrospektivt billede. Mit ønske er klart, at undersøgelsen kan danne baggrund for en mere målrettet forskning indenfor emnet med mere præcise kostanbefalinger til den ammende mor til følge. Det langsigtede mål kunne være at styrke den forebyggende indsats overfor spædbørnskolik. 

Immunisering
Erfaringsindsamlingen konkluderer, at kosten ikke nødvendigvis er hele forklaringen, men at en del ammende mødre til kolikbørn har konstateret en direkte sammenhæng mellem kost og kolik. Mælkeprodukter har været den hyppigste årsag, men forældrene nævner også andre grupper af fødevarer. Abelones hypotese om, at de frugtsyreholdige fødevarer kan være problematiske blev også bekræftet. Visse fødevarer, som forældrene nævnte, er kendt som allergifremkaldende.
- Måske er kolik udtryk for en immuniseringsproces, en tilvænningsproces som hos normale børn foregår stille og roligt, men hos kolikbørn p.gr.af specielle forhold, giver nogle kraftige reaktioner, hvor bestemte dele af den ammende moders kost kan fremkalde koliksymptomerne.
Abelones overvejelser går desuden på, om reaktionerne styrker eller svækker immuniseringen, altså om kolikken påvirker en eventuel senere forekomst af allergi hos barnet:
- Nyere undersøgelser peger på, at de børn, der tidligt har været udsat for dyrehår, er mindre tilbøjelige til senere at udvikle kæledyrsallergi. Hvad angår mine egne børn, er det i hvert fald min fornemmelse, at mit mest sarte barn er ham, som ikke havde kolik! 

- Selv om spædbarnskolik alle dage har lagt et voldsomt pres på den nybagte familie, både fysisk, psykisk og socialt, er der ikke forsket nok i årsagerne til kolikken. Det kunne tolkes, som at man ikke betragter problemet som ”vigtigt” eller tilstrækkeligt prestigefyldt. Det er et kvindeproblem, som bare ”går over” efter tre måneder. Til gengæld er der er forsket påfaldende meget i kolik hos væddeløbsheste - men de koster jo også penge!
-  Hvis Videnskaben mener, at det er vigtigt for både mor og barn at man ammer sit barn, så må Videnskaben også komme på banen i arbejdet med at finde de muligt problematiske fødevarer, så mødrene ikke skal gribe flasken i utide eller holde på det sikre: havregrød og vand. 

Tværfaglig forskning
- Jeg synes, det er interessant og appellerer til tværfagligt samarbejde, at kolikbørn ifølge forældrenes erfaringer kan ”kureres” med zoneterapi, kiropraktik, gedemælk, fennikel eller kostændring hos moderen.
- Jeg tror, man kan nå meget langt ved et konstruktivt, positivt og åbent samarbejde med deltagelse af alle interessent-faggrupperne evt. krydret med lidt mere respekt for forældrenes egne fornemmelser. Ved det tværfaglige samarbejde bliver der også mindre risiko for, at væsentlige detaljer bliver overset, bevidst eller ubevidst. Forskningsresultater bærer nogle gange præg af, hvem der har lavet undersøgelsen, specielt når hver enkelt faggruppe laver sin egen forskning. Det er også muligt, at f.eks. zoneterapi virker, selvom ingen kan forklare hvorfor, men i zoneterapi arbejder man jo netop meget med fordøjelsessystemet. Psykologer er måske tilbøjelige til at kunne se, at det er moderen, der ikke forstår barnets signaler og så fremdeles...på den måde når vi jo aldrig videre, og der vil stadig være et gråzonemarked for diverse behandlere og bogudgivere, der mener at have fundet de vises sten. Dette er hverken til gavn for kolikfamilierne eller for de sundhedsplejersker, der skal omsætte forskningsresultaterne til praksis! 
- Jeg foreslår, at man starter med at sætte en gruppe af dygtige og erfarne sundhedsplejersker, tarmspecialister, allergispecialister, børnelæger, zoneterapeuter, kiropraktorer, jordemødre, naturproduktkemikere og diætister ud på en øde ø (sammen med en flok kolikbørn), og først lader dem komme hjem, når de har udviklet en handlingsplan for kolikhåndtering fremover. Denne plan skulle indeholde både en model for tværfaglig screening af det enkelte kolikbarn og nogle konstruktive ideer til kolikforskning fremover – løse ender er der nok af. Måske var dette noget for det nyoprettede
Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling.

Videnskabelig opbakning

Abelone Christensens undersøgelse er ikke videnskabelig, men giver et godt billede af, hvad forældrene har oplevet både som kolikfremkaldende og kolikdæmpende.
To studerende ved Forskningsinstitut for Human Ernæring på Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole her i foråret 2001 foretaget en mere videnskabelig undersøgelse. De to studerende
Anna Marie Ljunggren og Xenia Asbæk Wolf har i deres bacheloropgave sammenlignet den forskning, der indtil nu er foretaget i kolik, med særlig vægt på den, der belyser sammenhæng mellem kost og kolik.

I konklusionen skriver de bl.a.:

Samspillet mellem barnet og de omgivende personer må have en central indflydelse på barnets kolikopførsel. Desuden er barnets ernæring og tarmfunktionen sandsynligvis skyld i en del af koliktilfældene. Selve årsagen indenfor tarmfunktion og ernæring virker meget kompleks og svær at definere. Det virker sandsynligt, at kolik kan skyldes forskellige former for allergi, eller tilvænning til nye komponenter i kosten. Medicinsk behandling er ikke nogen god løsning, i stedet bør der gøres mere ud af at give en ordentlig vejledning til familier med kolik.
De to studerende uddyber: 

Det er en stor og meget vigtig opgave for de professionelle, der omgiver sådanne familier, at give den rigtige vejledning. Selvom kolik kan skyldes, at forældrene ikke forstår barnets behov, er det vigtigt, at det vejledende personale ikke giver forældrene ret i, at de er dårlige forældre,  men i stedet giver familien nogle gode ideer til, hvordan de kan takle kolikken. Således vil forældrene i det mindste føle, at de gør noget, og at det ikke er dem, der er noget i vejen med. Selvom vejledning ikke nødvendigvis kan løse problemet, kan det være medvirkende til at forældrene får troen på, at de kan klare det.
 Den viden man har om kolik i dag er meget diffus. Der er skrevet en del om kolik, men materialet er ikke særlig entydigt, og desuden er mange teorier ikke undersøgt til bunds. Enkelte årsager er veldokumenterede og viser sig at gælde for nogle af koliktilfældene, men det er tydeligt, at kolik ikke blot har én årsag.

copyright Abelone Glahn