Amning
Læs om amning af tvillinger og se hvordan man ammer to på een gang 
Se også billeder fra det virkelige liv og send dine egne ind. Klik her
Bestil det letlæste norske hæfte Amning af tvillinger
Bestil Megapuden eller andre ammepuder via os.
afrikansk.gif (6650 bytes)

Den Afrikanske Stilling: Børnene på hver sin pude i moderens skød med hovederne mod hinanden.
Brug evt. en ammepude

Grafikcopyright Maria Mac Dalland, der selv er tvillingemor
kryds.gif (5615 bytes)

Børnene over kors. Puder under moderens albuer. Det tungeste barn underst.

samme_retning.gif (6780 bytes)

Børnene i samme retning. puder under moderens albuer og evt. knæet.

v.gif (6545 bytes)

Børnene former et "V", knæene mødes, moderen ligger på ryggen med 2 puder under hovedet. God til om natten.

Amning 

Først og fremmest er det væsentligt at slå fast, at man har mælk nok, selv om der kommer to. Den mælkeproduktion, man sætter i gang, reguleres af efterspørgslen, og kommer der to (eller tre) på én gang,  produceres der tilsvarende mængder af mælk.

Selv om det kun lykkes at amme i en kort periode, er det også værdifuldt. Det kan være trættende at amme to, og desuden kan det være en lettelse at være flere om at give mælk – og det kan jo kun lade sig gøre, hvis man vælger at give flaske.

Kombinationen af bryst og flaske fungerer også godt – dog er der en vis tendens til, at et barn, der først har mærket hvor nemt det er at tage flasken, kan afvise at die ved det lidt mere arbejdskrævende bryst.


Dobbeltamning
Ikke alle, men langt de fleste vil få stor fornøjelse ud af at dobbeltamme. Ved at lægge de to børn til samtidig opnår man først og fremmest at spare tid, som især i den første periode er en manglevare. Dernæst falder tvillingerne nemmere ind i den samme døgnrytme, spiser, leger og sover nogenlunde samtidig.

Denne rytme er særdeles værdifuld, og det gælder for så vidt ikke kun tvillinger men alle børn – med tvillinger er den bare dobbelt så effektiv, når tingene glider i den samme rutine.

Betænkelighederne ved at dobbeltamme kan være, at man ikke får den samme kontakt med det enkelte barn, som når man sidder med et ad gangen: Hvem skal man vælge at se dybt i øjnene og pludre med, hvordan skal man kunne forholde sig til, at de er to forskellige individer med hver deres særkender og træk, hvis de ”massebetjenes”. 

Der findes en lang række forskellige ammestillinger med tvillinger ( se tegning). Nogle kan gennemføres med almindelige puder under neden, nogle er bedst med en ammepude eller en ammeplade.

 Ammepude
En ammepude er en nyreformet slags pølse fyldt med krøyerkugler.  Ammepuden til tvillinger er noget længere end den til et enkeltbarn, og den er at foretrække, også fordi den yder moderen en god støtte, når hun selv bliver døsig under amningen og skal finde en god stilling at hvile sig i  uden først at skulle rejse sig.

Man kan også få nogle oppustelige ammepuder til rejsebrug, men de er for små til tvillinger. Ammepladen er mindre kendt. Den består af to ”puslespilsbrikker” i L-form af stofbetrukket skumgummi, der samles omkring moderen.

På de fleste fødeafdelinger findes ammepuder.  Hvis man i god tid inden fødslen kontakter fødeafdelingen vil de hjælpe med at skaffe den rette pude.

Det er vigtigt at benytte sig af al den råd og vejledning, man kan få af det professionelle personale til at få en god amning i gang, allerede mens man er på hospitalet. De fleste hospitaler beholder den barslende kvinde indtil børnene er ”i trivsel”, men desværre er der enkelte fødeafdelinger, der sender mødrene hjem temmelig hurtigt efter fødslen.

 Når man skal til at dobbeltamme og er alene hjemme, er det en god ide at udstyre sig med et lille tæppe til at have over skuldrene, stille en stor kande vand, telefonen, fjernbetjeningen til fjernsynet, en radio og en bog eller noget andet læsestof tæt på, evt. sætte telefonsvareren til og slå dørlåsen fra, så store børn, der lige kommer hjem fra skole, ikke skal ringe på forgæves.

Når tvillingerne bliver større, kan de være svære at sidde med samtidig, og det er da en god ide at benytte autostole, som man sætter dem i og giver dem flaske i samtidig. På den måde holdes synkroniteten.

Senere, når man går over til flaskegivning, kommer  en lang periode, hvor man næsten ikke synes, man laver andet end at skolde flasker og sutter og måle mælkepulver op.

En god ide er at få system i produktionen og lave flasker til en hel dag, som så kan stilles i køleskabet og tages frem til varmning. Selvfølgelig kan det være en god ide at bruge færdiglavet mælk i brikker, men det er også væsentligt dyrere. Mælkebrikkerne er fortrinlige til rejsebrug, hvor man har sværere ved at opbevare et helt batteri af færdiglavede flasker.