Artikel bragt i Sygeplejersken:
Kunstig befrugtning medfører mere stress hos nybagte tvillingemødre. 

Infertilitet og barnløshedsbehandlinger er fysisk, økonomisk, socialt og følelsesmæssigt udmattende.

En pilotundersøgelse blandt polske tvillingemødre viser, at der var dobbelt så mange stressede mødre blandt dem, der havde fået tvillinger undfanget ved forskellige fertilitetsmetoder, som blandt dem, der spontant havde fået tvillinger.
I et samarbejde mellem universiteterne i Tel Aviv og Jerusalem, Szcecin og Warszawa undersøgte man 54 mødre til tvillinger under to år via et spørgeskema, der afdækkede forhold omkring fødselsvægt, fødselstidspunkt, moderens alder, økonomiske forhold og uddannelse. De fleste kvinder var førstegangsfødende.
Der viste sig ikke væsentlige forskelle i fødselsvægt og fødselstidspunkt, men de spontane mødre var yngre end de, der havde fået behandling, og der var markant flere ARTtvillinger med neonatale komplikationer.
Det, der stressede IVF kvinderne, var selve behandlingsforløbet forud for fødslen og det, at man fokuserede så meget på alle detaljerne i graviditetens forløb.
Dertil kom bekymringerne for selve fødslen. Tvillingegraviditeter kategoriseres som risikograviditeter, og der fødes også et stigende antal tvillinger med for lav fødselsvægt og for tidligt. To ting, der kræver pleje, nogen gange livslang. Mange fødsler sker i øvrigt akut og medfører hurtige overførsler til specialafdelinger med det til følge, at bekymrede forældre ikke alene nogen gange skal rejse langt for at besøge barn og mor på hospitalet, men også kan komme i den situation, at børnene er indlagt på hver sit hospital.
De efterfølgende behandlinger på for tidligt fødte børn hørte også til blandt belastningerne, ikke mindst fordi forældrene ofte oplevede, at den fornødne ekspertise ikke var til stede.
Der var ingen tegn på, at én type ART behandling frem for en anden skulle give mere eller mindre stress. Pilotundersøgelsen vil danne grundlag for en nøjere undersøgelse af stressfaktorerne.

Citat ikke tilladt uden kildeangivelse