Personlig beretning om
Fødselsdepression
fra Iben Wieth
 

Tvillinger og efterfødselsreaktion: 

  1. Graviditet
  2. Fødsel, kolik
  3. Minus lunte, sundhedsplejerske, GAIA
  4. Hjælp fra familie, ansættelse af hjælp
  5. Nu  
  6. Links

 Graviditet

Da min mand og jeg fik at vide, at vi skulle have tvillinger (i 20. graviditetsuge), skraldgrinede vi begge to. De bekymringer, der meldte sig umiddelbart var udelukkende af praktisk karakter – det med spædbørn havde vi prøvet før, vi har en søn, som på det tidspunkt var 1½ år. Så det handlede mere om, hvordan vi skulle få plads i vores hjem til tre børn, barnevognen, der kunne ikke genbruges etc.

I 24. uge begyndte jeg at få så mange plukveer, at jeg blev ”lagt ned” og dermed sygemeldt fra mit arbejde. Jeg lå skiftevis hjemme og på sygehuset, indtil jeg fødte to fine drenge i 36. uge. De vejede, hvad de skulle (hhv. 2620 og 2490 g), og bortset fra lidt startvanskeligheder, hvor de havde svært ved at tage på, så gik alt fint. Jeg havde rigeligt med mælk og fik hurtigt dobbeltamningen til at fungere.

Fødsel, Kolik

Knap en måned gamle fik begge drenge kolik – efter hvert måltid gik der en time til halvanden, hvor de græd og trak sig sammen. Vi havde gode erfaringer med zoneterapi fra storebroren, så det prøvede vi så også denne gang, efter de var blevet checket for eventuelle skævheder, der ville kræve kiropraktorbehandling i stedet. Der var tydelige reaktioner på zoneterapien, men desværre ingen bedring efter seks behandlinger. Vi fik stort set ingen nattesøvn i de tre måneder, det stod på, og skænderierne var mange, fordi man så let går fejl af hinanden klokken fire om morgenen, efter sammenlagt et par timers søvn. Heldigvis formåede vi som oftest op ad dagen at fortælle hinanden, at vi stadig elskede hinanden.

Trods fremgang var min energi fuldstændig opbrugt. Jeg arbejdede hårdt på at få drengene til at sove samtidig og helst mere end en halv time ad gangen, så jeg travede mange og lange ture hver dag. Jeg fik kun hvilet mig i løbet af dagen, hvis der kom én og gik med børnene – og så var det sjældent mere end 1-1½ time.

Det var kommet dertil, at hvis jeg var alene med dem, kunne jeg slet ikke håndtere, hvis de græd samtidig – og det sker jo ofte! Så tudede jeg også. Normalt taler man om at have kort lunte – jeg havde ingen. Jeg havde mange, meget mørke tanker i den periode, alt ville jo være meget nemmere, hvis vi ikke havde de små – eller i det mindste kun én. På den anden side holdt jeg også af dem – jeg kunne da godt se, at de var søde, men jeg følte at min kærlighed var ganske begrænset.

 Minus lunte, sundhedsplejerske, GAIA

Da jeg en søndag stod og skiftede den ene, og han lå og grinede op til mig, fik jeg den tanke, at det ville være noget så nemt at lægge pude hen over hans ansigt. Så brød jeg fuldstændig sammen – jeg har aldrig grædt så meget og i så mange timer.

Om mandagen ringede jeg til min sundhedsplejerske og bad hende komme og tale med mig. Hun kom allerede dagen efter og hun havde en pjece med fra GAIA-instituttet , som er oprettet af nogle psykologer, der har specialiseret sig i fødselsdepressioner og andre efterfødselsreaktioner. Jeg kunne nikke genkendende til mange af de følelser og oplevelser, der stod beskrevet i pjecen og jeg ringede til instituttet med det samme – et eller andet skulle der ske.

Det var svært at komme i gang med samtalen. Selvom jeg var klar over, at jeg nok ikke var den eneste i hele verden, der havde mildt sagt mørke tanker om sine børn, og selvom jeg vidste, at det først og fremmest bundede i manglende overskud, så skammede jeg mig også. Men da først jeg kom igang med at fortælle, gled det hele meget nemt. Psykologens råd kunne virke lidt banale eller fjollede – jeg skulle f.eks. prøve at slå eller sparke i en sækkepude, gerne ”med lyd på”, for at få min vrede fysisk ud. Et andet råd var, at gå ind i et andet rum eller blot vende ryggen til børnene, når de blev for meget for mig.

Begge dele var svære, men hjalp. Det er meget begrænset, hvor mange gange jeg rent faktisk har sparket til puden, for jeg skal virkelig overvinde den stemme indeni, der siger, at det er fjollet. Men det hjælper. At gå ind i et andet rum, hvis et eller flere børn skriger utrøsteligt, har krævet uendelig meget overvindelse og erkendelse af, at jeg faktisk ikke har kunnet bidrage til nogen som helst bedring af situationen ved at blive hos barnet/børnene – jeg har jo netop ikke haft noget at give af. Så var det faktisk bedre at gå, kigge ud ad vinduet, trække vejret dybt og først gå tilbage, når jeg havde genvundet bare en smule energi.

Hjælp fra familien

Jeg blev også nødt til gøre op med min modstand mod at bede familie og venner om mere hjælp. Begge vores mødre havde allerede trukket et stort læs, lige fra jeg lagt ned næsten tre måneder før fødslen. Men jeg havde brug for mere. Jeg satte en annonce i den lokale avis og fik ad den vej fat i alle tiders reservebedstemor. Da var vores tvillinger godt 8 måneder gamle. Damen var et sandt energibundt, som ikke nøjedes med at gå med/passe drengene et par timer om formiddagen (deres sovetid), næ, når nu hun var der, ville hun hellere end gerne skrælle kartofler, lægge tøj sammen eller lignede – og jeg skulle bare gå ind og hvile mig (eller gå i byen, hvad jeg nu havde brug for).

Jeg fik desuden et lille tip fra min mor, som jeg til en start modstræbende benyttede, men som jeg stadig bruger ind i mellem. Hver dag skrev jeg på en lille lap papir et eller andet positivt, der var sket. Den første seddel husker jeg stadig tydeligt: ”I nat holdt Frederik og Caspar hinanden i hånden, da jeg ammede dem.” Jeg satte sedlerne op på et skab på badeværelset til glæde også for vores besøgende. Senere har jeg klistret dem ind i en lille bog, som en art positiv dagbog.

Det der har hjulpet mig, har grundlæggende været selve erkendelsen af, at jeg havde brug for hjælp, at jeg ikke kunne magte selv at komme til hægterne igen. Jeg havde kun en enkelt samtale med en psykolog, men den satte skub i nogle ting og jeg har ikke holdt det skjult – tværtimod. Omvendt har jeg også chokeret nogle ved at fortælle, hvordan jeg har haft det, hvilke følelser og tanker jeg har haft, men da først der var taget hul på problemet havde jeg behov for at være ærlig, når folk spurgte, hvordan det gik.

Nu

I dag er mine drenge 20 måneder og det er selvfølgelig stadig hårdt arbejde med tre forholdsvis små børn. Men hvor er de også dejlige! Den kærlighed jeg følte, jeg manglede, er helt sikkert kommet og jeg er ved at nå til det stadium, hvor jeg begynder at glemme detaljerne omkring det første år. Jeg har heller ikke længere det store behov for at fortælle andre i detaljer om, hvor hårdt det har været – nu vil jeg i hverdagen primært fokusere på det positive.  

Links

Se også GAIA-instituttet

Se også www.kolik.dk