SPØRGSMÅL:

16-07-2009

Enægget eller tveægget?

Min tvillingesøster og jeg, 28, ligner hinanden meget af udseende, men vi er vokset op i den tro, at vi er tveæggede. Da vi blev født fik min mor at vide, at der var én moderkage, men to fosterhinder, og at vi var tveæggede, men nogen endelig skriftlig besked fik hun aldrig. Vi er de seneste år kommet i tvivl, om vi måske alligevel er enæggede, især efter at have læst om en nyere undersøgelse, der skulle have påvist, at hvis tvilliger ligner hinanden meget i to-års-aldreren er de sandsynligvis enæggede. Min søster og jeg var som to dråber vand -vi kan selv have svært ved at se, hvem der er hvem på billeder fra dengang. Jeg kunne derfor godt tænke mig at vide, om det er muligt at få foretaget en DNA-test eller anden test, der kan fastslå om vi er en- eller tveæggede. Hvis det er muligt for panelet ud fra det her beskrevne at svare på hvad sandsynligheden er, vil jeg også være taknemmelig for det. Ud over nysgerrighed har vi ingen speciel grund til at søge svaret - men måske en dag kan vi blive fri for at skulle bortforklare, hvorfor vi ligner hinanden så meget selv om vi er tveæggede!
På forhånd tak for svaret!

Med venlig hilsen
CS

SVAR:

Enæggede eller tveæggede - hvorledes bestemmer man det?

Det er nu blevet muligt at foretage en DNA analyse herhjemme i Danmark. Det danske firma Dansk Tvillinge Test undersøger dette. Se www.twin-test.com.
Nedenfor følger Tvillingeregisterets svar på, hvordan man selv kan bestemme tvillingetypen ud fra egne observationer.


Man har tidligere troet, at tilstedeværelsen af antallet af moderkagger var bevis for, om et tvilling-par er enægget eller tveægget, men dette passer desværre ikke. Forklaringen på dette er som følger:

Hvis det befrugtede æg deler sig indenfor 72 timer efter befrugtningen, anlægger hver celleklump sin egen indre og ydre fosterhinde og dermed moderkage. Hvis delingen sker mellem 72 timer og ca 8 dage har celleklumpene fælles ydre fosterhinde, men hver sin indre hinde og moderkage. Hvis delingen sker efter 8 dage, har tvillingparret fælles ydre og indre fosterhinde og moderkage.
Enæggede tvillinger kan derfor være umulige at skille fra tveæggede, hvad hinder og antal mo-derkager angår. Hertil kommer, at tveæggede tvillingers moderkager kan vokse sammen således, at man ikke kan se forskel på dem.
Det eneste, der kan siges med sikkerhed er, at hvis der er tale om en fælles ydre fosterhinde, så er tvillingparret enægget.

Såfremt tvillinger ligner hinanden som 2 dråber vand, og familie og venner har svært ved at se forskel på dem, så er de med rimelig stor sikkerhed enæggede. Sikkerheden er 5:100, dvs i 5% af de tilfælde, hvor man tror, de er enæggede, er de i virkeligheden tveæggede. Dette anvendes til at give et kvalificeret skøn ved tvillingundersøgelser omfattende mange par og kan altså også bruges hjemme i tvillingernes familie.

For at få en meget sikker diagnose bruger Tvillingeregisteret DNA analyse, som har en sikkerhed på ca. 1:10.000. Dette er imidlertid særdeles dyrt og bruges derfor kun i forbindelse med forskning. Det er altså ikke noget, der tilbydes rutinemæssigt på alle fødesteder.

Kirsten Ohm Kyvik, Tvillingeregisteret