SPØRGSMÅL:

21-04-2002

Meget forskellige tveæggede 7 år

Jeg har et par tvillingedrenge på 7, den ene(tvilling a) går i 1. klasse, den anden (tvilling b) er gået børnehaven om. han har ingen problemer med det boglige, men med det sociale. han mistrives meget og har svært ved at finde kammerater selv, laver fjollede ting i skolen og forstyrrer undervisningen. Tvilling a har ingen problemer og har altid været et skridt foran b , vi kan ikke finde ud af, om han føler sig underlegen i forhold til sin bror , som bare kan det hele, eller om han kan have nogen psykiske problemer. Jeg prøver nogen gange at lade være med at rose a for meget og roser b meget, men så er jeg bange for at a også får problemer, det er meget svært da de er meget forskellige. Vi har kontaktet skolepsykolog men det fik vi ikke så meget ud af da lærer ,psykolog og sfo ikke var særlig enige. Den ene mente at vi skulle flytte b til et andet fritidshjem , men det har været svært nok for ham at blive skilt fra a i skolen, skolen har pga. af for lidt elever splitter hans børnehaveklasse ud på de andre 3 så han om en måned starter i den 3. børnehaveklasse. Hvordan takler vi alt det her? vi har ikke meget fidus til skolepsykologen , da hun intet kender til tvillinge problemer og det er for dyrt med en almindelig psykolog.

SVAR:

Kære E. T.
Dine to tve-æggede tvillingedrenge på 7 år er meget forskellige. Tvilling A trives i skolen, fagligt og socielt, mens tvilling B nu går børnehaveklassen om, og han har adfærdsmæssige og sociale problemer. Skolepsykologen ved ikke meget om tvillinger!
Hvor er det dog svært at få tve-æggede tvillinger, af sammen køb, når de er så forskellige som dine drenge. Som forældre bliver man bange for at føre forskel, og skabe en vinder og en taber.
Min første tanke er, om der var tale om et normalt fødselsforløb for begge dine drenge. Om B`s større umodenhed kan skyldes en kompliceret fødsel.
Min næste tanke er, om du for en stund kan prøve at glemmer at dine
drenge er tvillinger, men alt hvad det indebærer af forventninger og sammenligninger om at de skal være lig hinanden, og i stedet konstatere, at du har fødte to drenge/brødre, på den samme dag. De deler fødselsdato, men udvikler sig meget forskelligt. Den ene er langt mere moden end den anden, og bliver måske næsten en slags storebror, i forhold til den anden? Måske bliver det hele lidt lettere hvis du kan det, og måske vil du også opleve at kunne få bedre hjælp af skolepsykologen, hvis hun ”kun” skal forholde sig til B´s særlige problemstilling.
Dine drenge er selvstændige unikke individer, men B er et særligt barn, med en særlig problemstilling, der behøver særlig hjælp.
Jeg tror du har gjort det helt rigtige ved at lade dine drenge skille og tage udgangspunkt i, hvem de er, hver især, og hvilke behov de individuelt har.
A trives i sin verden, B må have hjælp til at klare sin. Du er i tvivl om B kan have psykiske problemer og/ eller om han føler sig underlegen i forhold til A.
Mit råd er, at du igen får en grundig snak med B´s lærer, SFO`en og skolepsykologen for en forståelse af, hvem er B, og hvad vil være det optimale tilbud for ham, og kun ham, ikke i forhold til A. Herefter kan du bedre vurdere om han skal han gå i samme skole som A, og samme SFO? Har han måske brug for sin egen skole, eller et specialetilbud, et sted hvor hverken I eller andre, sammenligner ham med hans bror.
Endelig kan du prøve at tale med Jeres egen læge om dine bekymringer for B. Egen læge kan henvise til børnelæge, for en neurologisk og funktionsneurologisk vurdering, for en vurdering af hans generelle modenhed. Måske kunne det give en større forståelse for hvad der er B´s problemer, hvilken hjælp han skal have, og du ville kunne få mere ro. Med venlig hilsen Lene Dam.