SPØRGSMÅL:

18-01-2003

Sammen i skolen og fritidsordning

Jeg har enægget tvillingepiger, der skal starte i børnehave klasse til August, vi har valgt at de skal i hver deres klasse for at skille dem ad, de har altid gået på samme stue i vuggestuen og i børnehaven. men skal vi nu vælge at de også skal på hver deres stue på fritidshjemmet, eller vil det blive for meget når vi nu også skiller dem dem af i skolen. De er meget tætte, og glad for hinanden.
hilsen Lisbeth


SVAR:

Kære Lisbeth
I har valgt at Jeres enæggede tvillingepiger skal gå i hver sin klasse, når de skal starte i skolen til august. I spørger nu om det også kan være en god ide at pigerne kommer til at gå på hver deres stue på fritidshjemmet, eller om det vil blive for meget, når de nu bliver skilt i skolen. De har gået sammen i vuggestuen og børnehaven, og er tætte og glade for hinanden.

Ja, jeg tror det vil blive for meget, og hvad skulle hensigten være, hvis pigerne er glade og knyttede til hinanden, med mindre I finder, at deres indbyrdes forhold er problematisk, og det tyder Jeres brev ikke på.

Jeg syntes det kan være en god ide at skille sine tvillinger, enæggede, som tveæggede, i børnehaven og i skolen, så de får hver deres rum at spejle sig i, men jeg syntes også, at der er en lang række forhold, som man skal undersøge og overveje. Man kan komme i en situation, hvor man i sit forsøg på at gøre det bedste, kommer til at skabe en række andre problemer..

Allerførst vil jeg henvise til et spørgsmål jeg fik sidst på året, 2002, fra ”en familie på 5”, og mit svar til dem. Abelone Glahn har lovet at medsende dette til Jer.(kommer nedenfor)
Jeg syntes der er mange ting man skal tænke på, og undersøge, på sine børns kommende skole, før man tager stilling til om man vil dele dem.

Man kan komme i den situation, at man kommer til at give børnene meget forskellige skoleoplevelser. Hvilken lærer får de, hvilken holdning har den enkelte lærer til sit fag og til børn. Får det ene barn en lærer, der arbejder proces- og temaorienteret og er fuld af nye ideer. En der tager børnene med på mange ekskursioner m.m. mens det andet barn får en lærer, der arbejder mere traditionel på klassen, og ikke tilsvarende er god til at give oplevelsesorienteret undervisning. Allerede her er der konflikter implicit. Børnene vil sammenligne den andens klasse med sin egen, og det kan give konflikter med jalousi og misundelse, og I som forældre, vil sammenligne de muligheder og begrænsninger, det enkelte af Jeres børn har i forhold til den anden.

Et andet forhold er, at det sociale liv i klasserne kan være meget forskellige. Nogle klasser fungerer fint sammen socialt, mens andre har problemer. Også her kan Jeres piger møde meget forskellige og uens vilkår.

Når det nu er sådan, finder jeg det rigtigt, at pigerne selv bestemmer og vælger vilkårene for deres fritidsliv, herunder hvem de vil lege med, sammen og hver for sig. Hvad nu, hvis de sødeste piger går i søsters klasse og i hendes gruppe på fritidshjemmet, hvorfor skal jeg så gå på en anden stue, fordi de voksne mener, jeg har bedst af ikke at være for tæt på min søster. Det er ikke retfærdigt.

Så jeg ville lade mine piger gå på samme stue på fritidshjemmet, hvis jeg var Jer, og selv lade dem tage deres valg og finde deres sociale rolle her, og i skoleforløbet være opmærksom og følge op på, om det var en rigtigt beslutning at skille dem ad, i hver sin klasse. Det kan kun tiden vise. Som forældre søger vi at gøre det bedste ud fra den viden vi har. Heldigvis har vi også mulighed for at revurdere tingene hen af vejen og vælge om, hvis det er det rigtige.

Med venlig hilsen Lene Dam.

Gengivelse af svar til Familie på fem:
Kære familie på 5.
Nogen gange tænker jeg, at de senere års fokus på og problematisering af tvillingers udvikling af individuel identitet, kan gøre forældre så usikre på om de gør det rigtige, at diskussionen nogen gange blokerer frem for at fremme. Jeg var selv med til at skabe dette fokus og diskussionen for snart 15 år siden, og vi såkaldte eksperter skal passe på ikke at lade psykologisk viden om børn blive styrende i forhold til den virkelige verden og ikke omvendt.

Jeres tvillingepiger lever i den virkelige verden, og den ser således ud, at deres sociale platform, der hvor de relaterer sig, og finder tryghed og glæde, er nærmiljøet, vennerne fra kvarteret, der går igen, både i skolen og fritiden.

- Jeg er ikke i tvivl! Jeg ville lade K flytte over i den klasse hvor I går, så hun får de samme sociale muligheder, i skole og fritid, som sin søster.

Når K er så optaget af I`s sociale verden, at hun ønsker at styre og kontrollere og afpasse sin egen sociale verden derefter, er det fordi hun oplever, at hun selv bliver snydt for noget hendes søster har, mister noget. Og det gør hun jo reelt også, nemlig den kontinuitet og forudsigelighed som I har i sine sociale relationer, både i skole og fritid.

Det er kunstigt at søge at opretholde at pigerne skal have hver deres sociale verden, og det kan kun skabe konflikter, jalousi og rivalisering.

At pigerne kommer i samme klasse, vil give en ny slags udfordringer som nu skal løses og bakkes op om, og vi skal huske, at et enægget tvillingeforhold jo ikke kun er en trussel mod udvikling af selvstændig identitet, men også et godt venskab i fælles foretagsomhed og en stor glæde. Styrken ved dette overskygger langt den bekymring man kan have i forhold til identitetsspørgsmålet, som jeg ser det. Med venlig hilsen Lene Dam Pedersen.