SPØRGSMÅL:

15-02-2000

Pseudotvillinger

Jeg er ofte på min vej rendt ind i mærkaten Pseudo-tvillinger vedr mine børn. De er meget tæt på hinanden,men ikke tvillinger. 13 mdr imellem. Føstefødte er en søn. Andenfødte en datter. De har meget ofte udvist "tve-æggede-tvillinge-træk". De er idag 8 og 9. Er der noget om snakken? KAN man "behandle" dem lidt som tvillinger? Skole og SFO oplever dem ikke i sammenhæng, men jeg ser dem konstant reagere på hinandens måder og faconer. Min søn er lidt lille, og min datter er lidt stor, alle antager, de er tvilliger, når de ser dem, og har gjort det, siden de var 2-3 år. De kompenserer konstant for hínanden, laver modsætninger på hinanden, spejler hinanden osv. - men finder også fællesskab tilsyneladende ud af den blå luft. HVIS man kan overføre dele af tvillingepsykologien til pseudotvillinger:
Spørgsmål: Hvad gør man så, når den ene part er den, der "ordner det med at være god til skolesagerne" og den anden /derfor/ synes, det er komplet overflødig at beskæftige sig dermed?
Hele pseudoproblematikken skulle blive værre med tiden, da han er ældst, og pi-ger modnes først....men hvordan værre? Ved du, om der findes noget som helst litteratur, der beskæftiger sig med dette emne?



SVAR:

Ud over artikler i uge- og månedsblade, fx. ”Vi forældre” nr.2.marts 1999, findes der, så vidt jeg ved ikke speciel litteratur om "Pseudotvillinger”. I bogen ”1+1=1?” af Lene Dam Pedersen vil du finde kapitler om bl.a. tvillingers skænderier, afhængighed og kompletterende roller. Bogen handler om enæggede tvillingers psykologi, men jeg tror, du vil finde brugbart læsestof.
Når dine børn af andre betragtes som tvillinger, kan jeg godt forstå, at du tænker på at behandle dem ”lidt som tvillinger”. Heldigvis er de ikke udsat for dette i skole og SFO, så der er gode muligheder for, at du kan arbejde på at styrke deres individuelle identitet, så de fx undgår at skabe kompletterende roller.
Når du er så bevidst om deres indbyrdes forhold, som du er, og støtter dem dels i deres eget fællesskab og dels i deres individualitet og uafhængighed af hinanden, ser jeg ingen grund til, at dette skulle blive værre i fremtiden.

venlig hilsen
Anna Lisa Hyltén - Cavallius

TILFØJELSE:
Månedsbladet Vores Børn har et tema om pseudotvillinger i nr. 11 i 1999.
Desuden kan du læse om pseudotvillinger i bogen:
Forstå dit ophav og bliv fri
af Kirsten Sørrig og Oluf Martensen-Larsen
(Forlaget Hekla 1989)
venlig hilsen
Abelone Glahn