SPØRGSMÅL:

14-07-2009

tidlig skolestart

Mit spørgsmål går lidt i den modsatte retning end de fleste, der har for tidligt fødte børn. Mine tvillinger er født januar 2005. De er født i uge 31, de var små (ca 1500 gr) men alt gik fint og vi var hjemme med dem allerede efter 2 uger. De klarer sig rigtig fint i bhv, er sociale, intelligente, nysggerige, og især min søn er ekstremt videbegærlig osv. Jeg glemmer faktisk ofte at de er for tidligt fødte...... Sagen er, at alle deres venner (plus venner fra bhv) starter i bhv-klasse næste år (2010) Jeg har overvejet meget om mine også skulle starte sammen med dem. Jeg har talt med stuepædagogen, som faktisk også mener at de ville kunne blive klar i løbet af det næste år og vi har aftalt at flytte dem i storebørns-gruppen efter sommerferien. De er begge meget optagede af tanken om skolen og øver sig i både tal og bogstaver.... Nu har jeg immidlertid læst et par artikler om for tidligt fødtes vanskeligheder i skolen og er kommet meget i tvivl..... Måske er det en helt "tosset" plan...? Men jeg er på den anden side også bekymret for om de vil komme til at kede sig i bhv hvis de bliver der 2 år endnu.... Hvad tænker i lige umiddelbart?
Mange hilsener og God sommer
R.

SVAR:

Kære R.
Det er dejligt at læse, at dine tvillinger trives og udvikler sig så godt.
Børn født med en vægt, der er lavere end forventet, har haft en stressende periode i livmoren pga. utilstrækkelig næringstilførsel i en del af graviditeten. Denne stress kan have en negativ påvirkning af psyken og nervesystemets/hjernens/sansernes udvikling, men samtidig kan den påvirke lungemodningen i positiv retning. Den utilstrækkelige næringstilførsel kan også resultere i, at børnene bliver født med en nærmest glubende appetit, men det afhænger af, hvilken del af fosterperioden, de har manglet næring.
Alt dette betyder, at børnenes respiration og spiselyst har været god, og det kan forklare deres gode trivsel i ugerne efter fødslen.
Hvordan skolegangen kommer til at gå, er forbundet med den sansemotoriske udvikling, men også den psykiske og følelsesmæssige ballast. Det sociale element er uhyre vigtigt. Jeg ville gerne stille dig mange flere spørgsmål, men på baggrund af dine oplysninger er min anbefaling til dig at lade børnene følges med deres børnehavevenner i storbørnsgruppe og efterfølgende i børnehaveklasse.
Og så vil jeg anbefale dig at få en dygtig børnefysio-, ergoterapeut eller motorikkonsulent til at afklare børnenes sansemotoriske udvikling som forebyggende indsats. Her: www.skovlymotorik.dk er du godt hjulpet. En velfungerende sansemotorik er en forudsætning for gode indlæringsevner, så når du er sikker på, at sansemotorikken er på plads, kan du også være ret sikker på, at børnene har de bedste forudsætninger for et godt skoleforløb.

De bedste hilsner
Jonna Jepsen