SØVN

DE FØRSTE SEKS MÅNEDER
Hvorfor sover børnene ikke
Find rytme
Samme seng ?
De vækker hinanden
Skab fysisk afgræsning
Lammeskind
Nusseklud
Soveværelset

SEKS MÅNEDER TIL ET ÅR

STØRRE BØRN
Større søskende.

METODE NÅR DET GÅR HELT GALT

NÅR DU ER FULDKOMMEN UDMATTET

 

DE FØRSTE SEKS MÅNEDER 

Hvorfor sover børnene ikke:

Der kan være adskillige faktorer, der gør det vanskeligere at få dem til at sove. For eksempel er en del tvillinger ( trillinger og firlinger) ofte født for tidligt. Måske er den ene blevet indlagt, og er under indlæggelsen blevet vant til at blive puslet mere om, end det kan lade sig gøre hjemme. Hvis man først kommer hjem med kun den ene baby, kan det være svært at få en rutine indarbejdet, når man hele tiden skal ind og besøge den anden på hospitalet. Det tager måske lidt tid at blive fortrolig med at have to meget små babyer, og man kan være bekymret over, om de får nok at spise, især hvis de ammes. Forældrenes egen bekymring over det dobbelte arbejde kan også indvirke.

Den ene kan vække den anden nogen gange, og ældre søskende kan reagere på den megen opmærksomhed, de to nye får, ved at ændre sovevaner og have sværere ved at falde i søvn om aftenen.

Tilbage til top

Find rytme

Prøv at modvirke alt dette ved at komme ind i en god soverytme, en rytme, der i øvrigt hænger meget sammen med faste spisetider.

Små børn har små maver, som oftere skal fyldes. Børn vågner gerne hver anden eller tredje time for at få noget at spise, og de kender ikke forskel på dag og nat. Når de bliver 4-6 måneder gamle, behøver de ikke så ofte et natmåltid, men dette kan variere alt efter, hvor meget for tidligt født børnene er.

Hvis flere hjælper med at give dem flaske, har hvert menneske hver sin rutine. Det er ikke nødvendigvis et problem i sig selv, men det kan tage lidt tid for børnene at vænne sig til.

Indskærp dem, der passer jeres tvillinger en aften, at de skal overholde tiderne.

For tidligt fødte børn sover ofte mindre end gennemsnittet, har ofte svært ved at falde i søvn og sover uroligt. Nogle vågner med en voldsom angst, formentlig på grund af ubehagelige drømme. Det kan nogen gange hjælpe at holde om og berolige barnet, og måske derefter lægge sig til at sove sammen med det.

Mange for tidligt fødte børn kan ikke tåle for mange stimuli på én gang. Hvis man både vugger, aer og synger for barnet, samtidig med at der foregår andre ting i rummet, kan det være for meget, og barnet vil reagere ved at græde og blive uroligt. (læs mere i For tidligt født af Jonna Jepsen)

Prøv fra starten at synkronisere måltiderne. Hvis den ene sover, så væk vedkommende, når der skal spises. Man kan overveje også at vække dem begge og give dem mad, inden man selv går i seng.

Gennemgå den samme rutine før I skal sove, hver dag, og giv evt. børnene et bad om aftenen, så de bliver afslappede, og prøv at skabe en rolig atmosfære, måske med lidt babymassage og lidt stille musik

Hvis du over længere periode har gentagne problemer med at få børnene til at sove, også i løbet af natten, så prøv at føre en søvn-dagbog. Skriv ned hvem, der vågner, hvornår og hvorfor. Du kan hurtigt se, om der er et mønster, og hvad det mulige problem er. Dine notater kan også bruges, når du snakker med sundhedsplejerske eller læge.

Tilbage til top

Samme seng ?

Der er ingen faste regler for, om man skal lægge tvillinger i samme vugge, om de har bedst af at sove sammen med forældrene, eller hvornår de skal have hver deres seng og hver deres værelse. Det afhænger af det enkelte tvillingepar.

Men man kan generelt sige, at det for såvel tvillinger som singlebørn ofte er væsentligt at have en anden puls i nærheden, så det ideelle viser sig som regel at være, at de sover sammen. Ligesom de, når de bliver lidt større, holder af at sove i samme rum.

De kan sove sammen i en/to lift(e) ved siden af forældrene seng i behagelig nærhed, eller de kan sove i en fælles vugge, og siden i hver sine ende af en tremmeseng.

Tilbage til top

De vækker hinanden

Mange tvillingeforældre er selvfølgelig bange for, at det ene grædende barn vil vække det andet. Det sker nogen gange, men langt fra altid.

Man kan overveje at skille børnene ad en periode, men det viser sig ofte ikke at være nødvendigt, og med de helt små børn er det nok heller ikke det bedste jævnfør ovennævnte bemærkninger om tryghed ved en andens åndedræt.

Prøv at berolige den vågne uden at tage ham/hende op, så snart barnet begynder at græde, for ellers vil det tro, der er en positiv sammenhæng mellem at græde og at blive taget op. Den anden vil formentlig sove videre, selv om medtvillingen græder. Hvis det ikke har fungeret godt, at de sov sammen, så prøv at lægge dem i hver sin vugge eller i lift /Moseskurv. Det er muligt, at den ene baby bedst kan lide Moseskurven, den anden en vugge. Prøv at finde ud af det foretrukne.

Hvis forældrene sover sammen med børnene, og ingen får søvn, kan en løsning være, at faderen tager det ene barn og sover i et rum for sig, mens moderen har det andet.

Hvis den ene tvilling konsekvent holder den anden vågen på et tidspunkt, hvor de er flyttet ind i deres eget børneværelse, så kan en løsning være at skille dem ad og lade den ene sove i et andet rum end børneværelset, men endelig ikke i voksensoveværelset. Det vil blive opfattet som belønning. Benyt evt. en babyalarm, hvis du vil følge med.

Tilbage til top

Skab fysisk afgræsning

Børnene har i ni måneder ligget sammen i en mavesæk, som afgrænser deres bevægelser. Det er trygt, og det kan derfor være nyttigt at give børnene en form for afgræsning i deres vugge. Rul et mindre håndklæde eller en stofble til en pølle og læg den ved hoved og fod, så den danner en fast kant, en rand omkring barnet. Specielt ved hovedet er det vigtigt, idet et barn ofte bevæger sig opad, indtil det støder på modstand.

Denne måde at afgrænse området på er også nyttig, når man rejser med et barn, der er ude i uvante omgivelser.

Tilbage til top

Lammeskind

Et ægte lammeskind kan være en nyttig investering. Ikke alene til de små børn, der har svært ved at holde varmen, men også til større børn. Lammeskindet kan tages med overalt og være det trygge holdepunkt med en velkendt duft for et barn. Det kan bruges i årevis i bunden af en kravlegård, i barnevogn, klapvogn og som legetæppe senere. En afgrænsning af et lammeskind kan også opnås ved at lægge en pølle under skindet, så den danner en rand rundt om barnet.

Tilbage til top

Nusseklud

Sov med en T-shirt eller en nusseklud et døgns tid og giv barnet kluden bagefter. Lugten af dig sidder i tøjet og kan virke beroligende. Overvej brug af sut. Nogle børn bliver beroliget af at få en sut, men kan blive urolige, hvis den ryger ud af munden og ikke kan gribes.

Bruger du en stofble, måske ligefrem nussekluden, kan den trækkes gennem suttens ring og være i nærheden på denne måde.

Tilbage til top

Soveværelset

Husk, at børnene skal sove på ryggen, ikke være for varme.

Sæt rullegardiner eller træk mørke gardiner for vinduerne, så solen en sommeraften ikke holder dem vågne. Undgå at tænde loftslyset om natten, en natlampe gir dig nok lys til at undgå at støde ind i ting. Husk at stille et glas vand eller. lignende ind til dig selv, når du ammer, så du ikke skal op efter det midt om natten. Læg skiftetøj og rene bleer frem til natten, så du ikke skal fumle rundt i mørket.

 Tilbage til top

SEKS MÅNEDER TIL ET ÅR:

Børnene er nu i den alder, hvor en veletableret rytme skulle fungere, og hvor børnene kan kende forskel på dag og nat. Hold fast i mønsteret, hvis du har etableret en rutine med bad, godnathistorie eller sange. Hvis du kan få en anden til at hjælpe, så er det en ide, at I bader hver sit barn, hvilket er mindre stressende for alle, og giver lejlighed til at have nærkontakt med eet barn ad gangen.

Tal altid med en rolig, venlig og dog fast stemme, før sengetid. Det kan godt være det ikke er sådan du føler, men det kan gøre sengelægningen hurtigere, og dermed give dig tid til at slappe af senere.

Forlad rummet relativt hurtigt. Hvis du bliver i rummet, indtil børnene falder i søvn, vil de forvente, at du også bliver der næste gang. Og det er slet ikke nu, der skal ryddes op i børneværelset, for de vil ligge og følge med, indtil du er færdig. Du kan evt. lade døren stå åben og foretage dig noget i et af rummene ved siden af, så de er sikre på, at du er der, men det kan lige så godt medføre, at de kalder på dig, og så skal du overveje, om du vil gå derind igen.

Overvej om du vil vugge eller rokke børnene i søvn, for det vil de sandsynligvis ønske fremover, når de vågner om natten, også når du ikke orker. Overvej også om du vil lade et større barn falde i søvn i dine arme, for barnet kan ligeledes forvente dette fremover.

Overvej konsekvensen af at tage barnet med dig ind i/over i din seng. Barnet kan opfatte det som en belønning for at græde.

Hvis barnet vågner om natten, så prøv at finde ud af, om der er en særlig årsag til det – barnet er for varmt, koldt, har våd ble, eller en fremvoksende tand, der generer.

En sutteflaske med vand kan være belejlig at have i nærheden om natten. Sørg for at de får tilstrækkeligt at spise i løbet af dagen. Et sultent barn vil altid vågne.

Tilbage til top

STØRRE BØRN:

Prøv at lade tvillingerne have hver deres yndlingssovedyr eller nusseklud, som de er vante til og som de ikke skal dele med den anden.

Hvis du læser godnathistorie, så sæt dig på gulvet i en sådan position, at begge kan se billeder samtidig. Fortæller du en historie, som medfører en masse spørgsmål, så vær opmærksom på, at du kan komme til at give den ene mere opmærksomhed end den anden. Hvis børnene sover i hver sit rum, så skift mellem rummene til godnatlæsningen eller vælg et "neutralt" rum. Nogen gange kan et historiebånd også få dem til ro ud på aftenen.

Prøv at undgå voldsomme godnathistorier. Og når de begynder at læse selv, så hold øje med, hvad de læser.

En god soverutine for større børn kan også omfatte, at man på forhånd beslutter, hvem der skal sove i hvilken seng, og at man holder sig til det aftalte. Nogle tvillinger sover i køjeseng og kan selv huske fra dag til dag, hvem der lå øverst natten forinden, og hvis tur det er nu, mens andre skal have hjælp til at huske hvis tur det er til overkøjen. Undgå at der bliver konkurrence om, hvem der kommer først til overkøjen. Andre tvillinger sover i den samme seng hver nat og har slet ikke dette problem.

Lige meget hvor træt du er så lad være med at true med sengetid. Det vil tage dobbelt så lang tid at få dem til ro, og de kommer også til at forbinde søvn med noget negativt.

Prøv ikke at få børnene til at skynde sig i seng. Hvis de kan mærke, at du er ved at gå, vil de prøve at holde fat på dig.

Undgå at større børn får en lur efter halv fire om eftermiddagen. Det er svært, for det er ofte her, man henter mindre børn eller skal handle, og så falder de i søvn i klapvognen eller i barnesædet i bilen. Find noget, der kan holde dem vågne, underholde dem, så de ikke falder i søvn.

Prøv at undgå, at børnene kommer ind i jeres seng i løbet af natten. Hvis tvillingerne begynder at konkurrere om pladsen, medfører det, at ingen af jer kommer til at sove.

Hvis du synes, det er for hjerteløst at afvise børnene, så tag dog konsekvensen og køb eller byg en seng, hvor der er plads til alle. Det varer kun nogle år, og bagefter kommer I til at savne de små besøg.

Hvis børnene ikke vil i seng, så prøv at tænke på årsager dertil. De kan for eksempel være begyndt på en vild leg sidst på aftenen. Prøv i stedet at afsætte tid til, at de kan lege en mindre vild leg, men husk at de tidligere på dagen skal have fyret en masse kræfter af udenfor. Motion og frisk luft gir en god søvn.

Mange børn tror, de går glip af noget spændende, når de sover. Fortæl, at du skal hen og sætte en vaskemaskine over, det er som regel ikke særlig spændende.

Tilbage til top

Større søskende.

Det kan være meget værdifuldt for større søskende at få noget tid alene med forældrene. Prøv derfor at lægge de små til at sove så tilpas tidligt, at der er tid til lidt enetid med den store. Giv dem et særligt privilegium, som tvillingerne ikke har. Det er ikke nødvendigvis tid sammen med forældrene, men måske bare tid til at være alene

En løsning med flere børn kan også være at lade tre mindre børn sove i samme dobbeltseng. Igen er det fornemmelsen af en anden puls, der beroliger. En natlampe kan også virke beroligende.

 Tilbage til top

METODE NÅR DET GÅR HELT GALT:

Det kan være nødvendigt i en kort periode at gennemføre en form for kontrolleret grædeplan, hvis børn over seks måneder bliver ved med at græde, når de skal sove eller ofte vågner om natten.

Hvor barsk denne metode end måtte synes, kan den være meget virksom og komme til at fungere i løbet af forbløffende kort tid, men det kræver, at forældrene går ind for planen, gennemfører den uden at vakle: Selv om du synes, der går lang tid, før du opgør projektet, lærer børnene, at de til sidst bliver belønnet, hvis de græder længe nok.

Planen er som følger den første nat:

Læg dine børn til at sove på det tidspunkt, de plejer. Få dem til at falde til ro, tal beroligende men fast til dem, og forlad så rummet.

Når gråden begynder, er det vigtigt, at du venter fem minutter, før du går ind igen.

Når du går ind, så tal dem igen til ro i en venlig, men bestemt tone. Tag ikke det eller de grædende børn op, og vær kun nogle få øjeblikke i rummet.

Hvis barnet/børnene begynder at græde igen, når du går, må du nu vente denne gang i 10 minutter, før du går ind og gentager det rolige, men bestemte godnat.

Du går ikke tilbage igen før efter 15 minutter. Hvis du føler, at det er toppen af, hvad du kan udholde at være væk fra dit grædende barn, så hold dig til dette interval og gå først igen tilbage efter 15 minutter. Fortsæt med dette interval indtil barnet falder i søvn, hvilket det til slut vil gøre.

Hvis barnet vågner igen senere på aftenen, så vent fem minutter med at gå ind første gang. Dette interval øges som før, indtil barnet sover igen.

Den anden nat eller den tredje kan du øge ventetiden med yderligere fem minutter, således at du første gang går tilbage til barnet, når det har grædt i 10 minutter, så 15 og til slut 20. Disse 20 minutter holder du, så længe barnet græder. Vågner barnet igen i løbet af natten, så venter du med at gå ind til 10 minutter efter.

Det er vigtigt at intervallet øges såvel mellem at du går ind, som fra nat til nat, ellers bliver processen bare en leg. Desuden vil barnet ved at skulle vente lidt mere hver gang til slut forstå, at der ikke sker hverken noget spændende eller tilfredsstillende, når det græder. Det er vigtigt, at du går ind og beroliger barnet, så barnet forstår, at du stadig er der, og at barnet kan være trygt. Barnet må ikke føle, at du vakler undervejs, men at du er konsekvent.

Det er specielt midt om natten meget svært at gennemføre dette, men hvis du er fast besluttet på, at dit barn skal lære at sove igennem, er det vigtigt at bevare roen, holde fast i intervallerne, eventuelt ligefrem med et stopur/æggeur, som forhindrer dig i at styrte ind for tidligt.

Tilbage til top

NÅR DU ER FULDKOMMEN UDMATTET:

Nogle få børn behøver ikke så meget søvn, og alle dine bestræbelser på at få barnet til at sove synes forgæves. Prøv at få hjælp af sundhedsplejersken, som kan rådgive om måder, som i det mindste kan holde barnet beskæftiget i sengen. Prøv at undgå at sammenligne dine egne børns sovemønstre med andres, da det kan være meget misvisende og skabe modløshed.

Ring til andre, der har større tvillinger, og som har været igennem perioden med natteroderi. Det kan sætte tingene i perspektiv og gøre det mere overkommeligt, for der er en ende på det.

Små børn vil meget hurtigt sanse, at du er træt, irritabel, og urolig. Prøv at undgå dette.

Måske er det en løsning at arbejde i skift, så mindst én af jer får en god nats søvn. Måske betyder det, at man skal sove i gæsteværelset eller på sofaen, men mange forældre har fundet dét det værd, og du har lettere ved at klare den næste nat, alene fordi du ved, at det snart bliver din tur til at sove igen. Den forældre, der ikke "har vagten" kan eventuelt benytte ørepropper.

Hvis partneren er på skifteholdsarbejde eller ikke er hjemme, kan man spørge en god ven eller slægtning om at hjælpe med nætterne. Og så udnyt det: Der er mange historier om, at moderen ikke synes, hun kan være bekendt at vække gæsten, når vedkommende ikke af sig selv har hørt børnene græde, og så er det endt med, at hun alligevel tager natten selv. Det var jo ikke meningen.

Tal med din partner om, hvordan du har det, men ikke midt om natten. Han/hun er formentlig fuldstændig lige så overvældet af arbejdet med tvillinger, og det gælder om at finde en balance, når man viser, hvor træt og irritabel man i virkeligheden er.

Når børnene endelig sover, så smæk fødderne op og slap af eller sov selv. Drop hængepartierne med det øvrige husarbejde. Tag et bad, læs et ugeblad, eller hvad som helst, der giver velvære til dig og dermed til hele familien. Der er ingen, der takker dig/jer, hvis du/I bryder sammen af overanstrengelse, så beskyt også til jeres egne behov. Træk stikket ud og sæt "Vil ikke forstyrres" på havelågen.

Og når nogen kommer på besøg, så sæt dem til et stykke arbejde. De fleste kommer, fordi de vil jer det godt, og vil med glæde hjælpe med noget praktisk. Der er ingen grund til at spille verdensmester og stå klar med det mest ryddelige, rene hjem og nybagte småkager.

Mange forældre fortvivler på et eller andet tidspunkt over manglen på søvn. Det gælder såvel dem, der kun har fået et barn, som dem der har fået to eller tre på én gang.

To eller tre børn er i stand til at lege, spise, og særligt nærmest i skiftehold, og dét er nogle forældre i stand til at udholde, mens andre går i spåner på det, hvilket også påvirker resten af familien. Men tag det roligt, disse endeløse nætter stopper på et tidspunkt, og tænk på, at om ganske få år er de teenagere og sover til langt over middag

Tilbage til top

Læs mere i bogen
Ti år med tvillinger